top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıCisem Dincer

Covid-19 Pandemisinin Ev Ekonomisine Olası Etkilerini Azaltabilmek için Neler Yapabiliriz ?

Güncelleme tarihi: 3 May 2020

Hepimiz tüm dünyada ve ülkemizde yaşananları büyük bir şaşkınlıkla izliyoruz. Her gün değişen gündemle çoğu zaman sarsılıyoruz, bazen de bir umut ışığı olarak gelen haberlerle bir parça da olsa rahatlıyoruz. Konunun ruhsal ve psikolojik yönü bir tarafa bırakılırsa bugünlerde finansal ve ekonomik açıdan farkındalığımızı nasıl arttırmalıyız, bütçemizi nasıl ayarlamalıyız sorularına cevap vermek elzem hale geldi. Dünyanın en büyük ekonomisi olan Amerika'nın bile işsizliği ve küçülmeyi konuştuğu böyle bir dönemde, ülkemizde de bu sürecin ne kadar uzun süreceğine dair net bir bilgiye ulaşmakta zorluk çekiyoruz. Ekonominin çarklarını döndüren birçok iş kolunun finansal zorluklarla baş edebilmesi adına ardı ardına "Önlem Paketler"i açıklanıyor. Halihazırda krizi en az zararla atlatmak isteyen firmaların en kolay başvuracağı önlemlerin başında işten çıkarmalar, geçici süreli ücretsiz izinler, kısa süreli çalışma ödeneği gibi istihdama yönelik tedbirler olacağını şimdiden öngörebilmek icin müneccim olmamız da gerekmiyor. Peki gelire ulaşmanın kısıtlandığı böyle bir süreçte en ekonomik şekilde yaşamak ve aile bütçemizi denkleştirmek için nereden başlamamız gerekir?

İlk olarak evin mutfak bütçesini planlamakla başlamak gerekiyor. Eğer eve tek bir koldan gelir akışı var ise, öncelikle aylık olarak gelen bu tutarın hangi kalemlere bölünerek harcandığının farkında olmamız şart. Yoğun olarak kredi kartı harcaması yapanlar için mobil bankacılıktan ekstre dökümünün incelenmesi, online olarak yüzdesel harcama dağılımı yapılan alanın mutlaka kontrol edilmesi, akabinde hangi harcamaların 'olmasa da olur' diyebileceğimiz harcamalar olduğunun tespit edilmesi gerekiyor. Özellikle yalnız yaşayan belirli bir yaşın üstündeki kadınlarımız başta olmak üzere, nakit harcamalar için mutlaka en az bir haftalık gıda harcamasını karşılayacak kadar nakit bulundurulmasında fayda olacaktır. Evlerimizde kaldığımız ve özellikle gıda tüketimimizin yoğun olarak arttığı bu dönemde paketlenmiş gıdalardan çok, sağlığımızı koruyacak besin değeri yüksek ve uzun süreli tok tutacak gıdalara yönelmemiz gerekiyor. Uzmanlarca belirli bir saatten sonra yemek yemenin kesilmesi hususu da sağlığımızın korunması ve bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesi için önerilen yöntemlerden bazıları olarak sayılmaktadır. Ayrıca, sorumlu ebeveynler olarak ev hanımlarının, evden çalışan kadınların çocukları ile bolca zaman geçirmek zorunda kaldığı bu günlerde hem onların doğru beslenmesi açısından farkındalık yaratmak, hem de aile bütçesinin yönetimi üzerine onlarla anlayabilecekleri dilden paylaşımlar yapmak küçük yaşta paranın yönetiminin öğretilmesi açısından da çok faydalı olacaktır.


Bir örnek ile açıklarsak; 4.000 TL geliri olan 3 kişilik bir ailenin, elektrik (110 TL), su (90 TL) , ısınma (350 TL) ve kira giderleri (2.000 TL) sonrası eline kalacak olan tutar 1.450 TL olsun. Bu tutarın en az 750 TL'sinin (yaklaşık %50) gıda harcaması için ayrılması uygun olacaktır. Burada kredi kartı kullanımının bir sonraki ay ödenecek de olsa, gıda harcaması için belirtilen tutarı aşmamasında fayda bulunmaktadır. Hesabınızda kalan ufak rakamlar için ise küçük getiriler olup olmadığına bakılmaksızın mutlaka eksi getirmeyecek "B tipi" likit yatırım fonlarından alım yapılması, (Banka yetkilisi sizi en doğru sekilde yönlendirecektir.) ihtiyaç halinde de bu fonların mobil bankacılık üzerinden günlük olarak bozularak harcama yapılması uygun olacaktır. 2019 yılı başında üç kamu bankası fonları Ziraat Portföy altında birleştirilmiştir. Fonlara ilişkin detaylı getirleri görmek için aşağıdaki linke tıklayınız.



Diğer taraftan, içinde bulunulan dönemde özellikle kamu bankalarının sunduğu devlet destekli kredi olanaklarından faydalanılmasını şiddetle önermekteyim. Hanehalkı geliri aylık 5.000 TL'nin altında olmak kaydıyla 0,49 faiz oranından 6 ay ödemesiz geri ödeme seçeneği ile 3 Kamu Bankasından (kolay başvuru yapabilmeniz icin linkler aşağıdadır.) "Bireysel Temel Ihtiyaç Destek Kredisi"ne internet, mobil bankacılık, SMS ile kolaylıkla başvuruda bulunabilirsiniz. Bu süreci hep beraber kollektif bilincimizi yükselterek, tüketime değil tasarrufa yönelerek atlatmak dileğiyle..





96 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page