top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıCisem Dincer

Finansal Farkındalık

Güncelleme tarihi: 3 May 2020

Tüm dünyada bir akım halinde kitlelerin üzerinde çalıştığı "mindfulness" bilinçli farkındalık kavramının yanına ben de "finansal farkındalık" kavramını yerleştirmek istiyorum. Özellikle erkeklerin adeta doğuştan getirdikleri bir özellik gibi aktarılan ama biz kadınlar için uzak durulması gereken finansal konularla ilgilenme fikri, neden bu kadar soğuk geliyor biz kadınlara sizce?


Hayatın siyah ve beyazdan ibaret olmadığını bilen biz kadınlar gökkuşağının renkleri gibiyiz aslında. Hepimizin içinde ortaya çıkmayı bekleyen bir "biriktirme içgüdüsü" var, peki biz bu yetimizin ne kadar farkındayız ve kafa yoruyoruz üzerine. Yuvayı dişi kuş yapmaz mıydı? Endişelerinizi duyar gibiyim, anlıyorum ve inanın ben de bir anne olarak aynı günlük sorunlarla her gün tekrar tekrar boğuşup, çözüm bulmaya çalışıyorum. Hem işin, hem evin, hem de eş ve çocukların sorumluluğunu almak hiç de sanıldığı kadar kolay değil! Çoğu zaman günün nasıl bittiğini bile anlayamıyoruz.


Ancak, sebebimiz her ne olursa olsun, güne yapılacaklar listesi ile başlamak ilk adım olmalı. Finansal farkındalık da işte tam burada devreye giriyor. Listemize o gün mutlaka finansal alanda verilecek bir karar ekleyerek başlayabiliriz. Bu karar; kendimiz ya da çocuklarımız için satın alacağımız ihtiyacımız olmayan bir şeyden vazgeçmekten, dışarıda arkadaşlarla yenecek bir yemekten fedakarlık ederek bir gram altın almaya, finans kanalında izleyeceğimiz bir programa kadar çok geniş bir yelpazede olabilir. Her gün piyasalarla ilgili bir detay öğrenmeye var mısınız mesela? Bunun için belki sadece 1 dakikanızı vererek ciddi bir birikim yapabileceğinizi, yazın planladığınız tatile gidebileceğinizi, istediğiniz cep telefonunu alabileceğinizi, istediğiniz arabayı alabilmek için kredi notunuzu yükseltebileceğinizi söyleselerdi, harekete geçer miydiniz?




41 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page