top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıCisem Dincer

Mikrokredilerle İşinizi Büyütmek İster Misiniz?

Güncelleme tarihi: 3 May 2020


2006 yılında Prof. Dr. Muhammed Yunus önderliğinde başlayan mikrokredi akımı ve mikrokredilerin gücü hakkında günümüze gelene kadar çoğu yabancı binlerce makale yayımlandı, kurum ve kuruluşlar tarafından desteklenen projeler hayata geçirildi. Birçoğu başarılı oldu, ancak bu süreçte sistemin sağlıklı çalışmadığına dair çok eleştiri de aldı. Arkasında teminat yapısının olmaması ve temelinin güvene dayalı olması "Sosyal İşletmecilik" kavramına ilişkin kafalarda soru işaretleri oluştursa da on binlerce kadın küçük kredi destekleriyle işini kurdu, büyüttü, hayallerini gerçekleştirdi.

Hepimizin içinde uyandırılmayı bekleyen büyük bir güç var, bizi geçmişe götürüp korkularımızla yüzleştiren kendimizle karşı karşıya getiren olaylar, durumlar her ne ise artık vedalaşma ve iç sesimizi dinleyerek adım atma zamanı. "Çalışmak istiyorum, iş kurmak istiyorum, ama..." diye başlayan cümleler duyar gibiyim.

Gücümüzü önce ne kadar değerli bir varlık olarak dünyaya geldiğimizi hatırlayarak kendi irademizden alacağız. İrade gücümüzün bizi almamız gereken kararlar için cesaretlendireceğini ve o hep ötelediğimiz ama korkularımızın esiri olduğumuz için çıkamadığımız yolculuğun ilk adımını atmamızı sağlayacağından emin olun. Buna yürekten inanın. Size hiç kimse gül bahçesi vaad edemez. Hepimiz birey olarak kendi davranışlarımızdan sorumluyuz, hayatın içinde başarı elde etmek kadar başarısız olmak da var.


Başarı çok göreceli bir kavramdır, kime ve hangi kritere göre başarız olduğunuzu sorgulamak gerekir. Dünya devi Apple'ın kurucusu başka bir aileye evlatlık olarak verilen Steve Jobs üniversiteyi terk ettikten sonra şirketini 21 yaşında kurdu. Fast food zinciri Kentucky Fried Chicken'in yaratıcısı Harland Sanders şirketini kurduğunda 62 yaşındaydı. Ülkemizdeki kadın girişimcilere bakacak olursak listede en ön sırada yer alan Anadolu kültürünün içinden gelen Diyarbakırlı bir ailede yetişen 2 çocuk annesi Gamze Cizreli, Trendyol'u evinin salonunda pembe bir masanın etrafında kuran Demet Mutlu Üçok yalnızca birkaç örnek. Çoğu kim bilir kaç kez başarısız oldular ama tekrar ayağa kalkıp devam ettiler, yılmadan, bıkmadan, usanmadan.


İşte bizim de yolculuğumuzda odaklanacağımız en önemli konu kazanımlarınız olacak ve sonucu ne olursa olsun öğrendiklerimiz bize ışık olacak deneyimlerimizden çıkardığımız derslerle tekrar ayağa kalkacağız. Geriye baktığınızda ne kadar yol kat ettiğinize siz bile şaşıracaksınız. Çünkü artık yol yarılanmıştır ve geldiğimiz nokta başladığımız noktadan çok farklıdır. Aradaki çaba bizi hayata bağlamıştır. Güçlü bağlarla birbirimize destek olacağımız nice günlerimiz olsun.



13 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page