top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıCisem Dincer

Online Alışveriş Yapmanın En Güvenli Yolu: Sanal Kart!

Pandemi Dönemi, daha önceleri güvenlik sebepleriyle çok da sıcak bakılmayan bir alan olan "Online Alışveriş" ile tanışmamızı sağladı. İtiraf etmek gerekirse ben de birçoğunuz gibi gözlerimle görmeden, dokunmadan, üzerime denemeden alışveriş yapamayan bir tüketici olarak uzun süre bu mecradan uzak kalmaya çalışanlardandım. Evde kaldığımız süre boyunca gıda alışverişlerimizin de online platformlara taşınması ile birlikte internetten alışveriş yapan hane halkı sayısı giderek arttı.


Bankalararası Kart Merkezi'nin yayımladığı verilere göre, Nisan ayında internetten kartlı ödeme tutarının toplam içindeki payı %24 ile rekor seviyeye ulaştı.  Her 4 TL’lik ödemenin 1 TL’si internetten gerçekleşirken, internetten kartlarla yapılan market ve gıda ödemeleri ise 2,4 milyar TL ile geçen yılın 3 katına çıktı. Kartlı ödemelerin sektör detaylarına bakıldığında en fazla artışın %220 ile market ve gıda sektöründe olduğu görülüyor. Ayrıca, Mart ayı ile birlikte Pandemi Dönemi'nde toplam 5 milyon kart internetten ödeme ile tanıştı.


Hal böyle olunca bilgisayar, tablet veya mobil bankacılık üzerinden gerçekleşen işlemlerde en fazla endişe edilen konuların başında kişisel verilerin korunması ve güvenlik geliyor. Bu yazımda daha önce "Sanal Kart" alışverişi ile tanışmamış olanlar için kısaca sanal kartın ne olduğu ve nasıl kullanıldığı hakkında bilgi vermek istiyorum. Bankalar kredi kartı sağlarken artık mutlaka size sanal kart oluşturma imkanı da sunmaktadırlar. Bankaların dışında da sanal kart hizmeti veren kuruluşlar* bulunmakla birlikte, bunların çoğu tüketicilere ürün ve işlem adedi üzerinden önceden belirlenmiş komisyon oranları yansıtmaktadırlar. Bankalar tarafından sunulan sanal kart hizmeti için ise hiçbir ödeme yapmak zorunda olunmaması (yıllık ücret, oluşturma ve kullanım ücreti bulunmamaktadır) büyük bir avantaj sağlamaktadır. İnternet şubenizde tanımlı kredi kartı uygulamasına bağlı olarak oluşturulan sanal kartınız, kredi kartının fiziki olarak bulunmadığı tüm alışverişlerde (mail order, telephone order, vb.) kullanılabilen bir kredi kartı numarasıdır. Sanal kartınızın kart numarası ve güvenlik kodu, kredi kartinizin kart numarası ve güvenlik kodundan tamamen farklıdır. Limitinizi kendiniz belirleyebilir, sonrasında iptalini sağlayabilir ve kredi kartı hesap özetinizden yapılan harcamaları takip edebilirsiniz. Diğer taraftan, bankalar yıllık olarak belirli sayılarda sanal kart oluşturmaya izin verebilmektedirler. (Örnek olarak, Ziraat Bankası'nda yıllık 10 adet sanal kart tanımlanabilmektedir). Bu sebeple, çok sık harcama tutarı tanımlayıp akabinde iptal etmek yerine tek seferde ortalama harcama tutarınızı (TL/USD) belirleyerek sıklıkla iptal etmeminizde fayda olacaktır. Örnek olarak, 10.000 TL kredi kartı limitiniz için sanal kartınızı 1.000 TL olarak belirlemeniz, size online olarak sadece 1.000 TL tutarında harcama sınırı getirecektir. Böylece alışveriş esnasında kredi kartı bilgileriniz tamamen güvence altında olacaktır. Sanal kart limitinizin kredi kartı limitinizle sınırlı olduğunu da ayrıca belirtmek istiyorum.


Sanal kart limitinizi belirledikten sonra, alışveriş sitelerinin güvenli olup olmadığını kontrol etmenizde fayda var. Bu kapsamda, ilk olarak girilen web sitesinin uzantısının başında mutlaka "kilit simgesi"nin veya "https bağlantısı"nın bulunmasına ve tıklanan web sitesinin "yeşil renkte" olmasına dikkat edilmesi gerekiyor. Diğer türlü sahte bir web sitesi üzerinden giriş yapma riskinizin bulunduğunu da hatırlatmak isterim.


Son olarak, sanal kart tanımı yapabilmeniz;

- Kredi kartı talebinizin karşılanmasına,

- Kredi kartı talebinizin karşılanmasının ise kredi notunuza bağlı olduğunu unutmayın.

Kredi notunun önemini bir sonraki yazımda bulabileceksiniz. Tutumlu kalmanız dileğiyle!





33 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page